Mina bästa föräldrartips, del 1

Jag borde egentligen sova nu men jag slumrade till vid läggning och åt sen ett paket singoalla framför Cityakuten, säsong 1, så jag är rätt pigg. 

Det är väldigt lätt att saker om föräldraskap tolkas som pekpinnar eller ett automatiskt "så här gör jag, så det du gör är fel". Så ska det förstås inte vara! Så det här är lite att glädjas eller förfasas över, kommentera gärna olikheter eller likheter över din syn på föräldraskapet!

Samsov!
Vem vill egentligen behöva resa sig upp ur sängen mitt i natten? Bunta ihop alla sängar ni kan få plats med om möjligt, släng in en extramadrass på golvet nånstans eller hitta på nån annan fiffig lösning för de nätter då det kan bli lite trångt i bingen. (Tänk på att uppfylla kriterierna för säker samsovning)

Om möjligt - amma
Det är en dag före jul. Du är och storhandlar med din treåring och din lilla bebis. Lagom till mejerihörnan hör du det välbekanta "snart är det kört"-klunkandet från bebisen i vagnen. Vad gör du? Sätt dig och amma! En riktig butik (T.ex. Coop forum på ersboda i Umeå) har två fåtöljer i anslutning till ett stort akvarium med hitta Nemo-fiskar och ett par skärmar med fruktspel för kidsen mitt i butiken. Genialt. Annars kan man luta sig mot närmaste hyllsektion. Du behöver heller aldrig undra om ditt barn är törstigt under en varm sommardag eller om hen får i sig vätska när hen blir magsjuk. När andra skakar flaskor lyssnar du på det kluckande ljudet från nån som är halvvägs genom måltiden. I could go on!

Skippa vällingen!
Oavsett om du ammar eller ger ersättning kan du skippa vällingen. Ersättning och amning är mycket bättre att fortsätta med än att av nån uråldrig anledning börja med välling, och det finns massvis med varianter på kvällsfika att ge istället för välling om det är just kvällsmålet man är
orolig för. Titta runt i affären, visst finns det råvaror som ser trevligare ut än alla dessa miljöbovar till förpackningar som välling är?

Mata inte barnet!
Det finns väl inget mysigare än att få dela en måltid? Så varför ägna stunden åt att tuffa tåg eller flyga flygplan med mat in i ditt barns mun? Har du någon gång smakat något samtidigt som en person sitter mittemot och stirrar stint på dig för att se hur du reagerar eftersom hen är så angelägen om att du ska tycka om det du smakar? Var det en angenäm upplevelse? Ät din mat medan den är varm istället, och låt ditt barn få utforska sin mat själv samtidigt som hen kan observera dig och så småningom snappa upp det här med bestick och bordsskick. Se till att barnet kan sitta själv utan problem först (6 månader) och ge riktigt mjuka grejer i början. T.ex en bit av en bukett kokt broccoli. Googla BLW och hitta mer tips!


 

Kommentarer
Postat av: MammaLola

Bra tips! Tillämpar allihop redan utom att jag inte ammar för tillfället (det kommer dock inom snar framtid) Det där med matandet känner jag att jag får kämpa med då jag har samma inställning som du men har släktingar till mina barn som helt oreflekterat (eller jag säger ju åt dem ibland) matar även min son som snart fyller fem.!

2014-01-31 @ 22:40:15
URL: http://livsviktigt.vimedbarn.se

Hej! Skriv gärna något här:

Jag heter:
Kom ihåg mig!

Min e-postadress är: (kommer inte visas på bloggen)

URL/Bloggadress:

Det här är min hälsning:

Trackback
RSS 2.0