Leandervagga

Nu står den i vårt hem!



Den verkar gå hem hos Greta. Imorgon borde andningslarmet vi hyr komma också, så ska Greta få sova på mage precis som hon önskar. Hon sover så fantastiskt mycket bättre när hon får göra det!

Det sköna med leandervaggan är att den är otroligt lätt att flytta och ha i vardagsrummet på dagarna så vi kan använda den till dagtupplurarna också om andan faller på.

Nu ska vi ta en promenad i de tio minusgraderna till coop och köpa pampers, sen måste vi hinna hem till halv åtta hos mig som är från Piteå den här veckan. Ikväll är det Christers tur, han går på musikhögskolan så han har en gedigen skara nuvarande och föredetta musikhögskolestudenter som kommer titta ikväll! Kanske får bli lite varm choklad till det då när man kommit in från kylan..? ;-)

Blablabla

Efter en rätt så sömnlös natt då Greta hade tjorv med magen och höll oss vakna mellan 03-07 vart hon slutligen en nöjd bebis igen. Hon låg på sin filt på golvet och jag kunde bara skratta, alla de här nya ljuden som kommit och som man får höra när hon ligger där och babblar på för sig själv är så underbara! :-)

Nu ska vi göra oss iordning innan vi far iväg och köper en leandervagga. Det ska bli spännande att se vad hon tycker om den men jag tror den kommer fungera jättebra både som dag och nattbädd åt henne några månader framöver! Sen ska vi fara iväg till Gullmark och hälsa på Gretas farmor och farfar. Jag gissar att vi kommer totaldäcka i säng rätt tidigt ikväll...

Ha det!

För första gången...

Idag har jag för första gången mottagit barnbidrag som förälder! Coolt värre :-) Sist jag fick barnbidrag var det inte som förälder utan som barn, året var 1996, jag gick i sexan, puberteten hade tagit fart och barnbidraget på 650 spänn skulle räcka till kläder, nöjen och allt sånt. Ganska generöst måste jag säga så här i efterhand (syftar då inte på statens dåvarande barnbidragsnivå utan på mina föräldrar som lät mig ta hand om hela).

Något annat som hänt för första gången är att Greta lett mot både mig och William! Igår fick William ett riktigt solskensleende för första gången och han smälte förstås :-) Jag har fått leenden efter att jag varit generös med munpussar med "busljud", underbart!

Dessutom har Greta blivit så otroligt mycket stabilare i nacken, hon är med och tittar på ALLT och tycker inte det är värt att sova bort särskilt mycket av dagarna längre. Hon har börjat hitta nya ljud och läten och håller koll på vad mina händer gör under hela "Imse vimse spindel", även om det är just när spindeln klättrar upp för tråden som hon har lättast att följa med. Då följer blicken och huvudet med hela vägen upp till taket :-) Stortjejen! Sex hela veckor blir hon imorgon så det är klart att med all livserfarenhet hon samlat på sig hittills så har det hänt ganska mycket ;-)

Dessutom har hon numera storlek 56 i sina bodys. Märkligt när man tittar på den en månader gamla bilden nedan då hon nästan drunknar i en body i storlek 50...


Greta 18 oktober 2010


Greta 19 november 2010

Filmkväll!


Shit vad jag är snäll.

Jag har varit och storhandlat på Coop, de hade halva priset på massa frukt och grönt så det blev en hel del sån ocksåt. Härligt! Sen plockade jag ihop ingredienserna till en favoriträtt här hemma, canneloni med fetaostfyllning. Sen for jag och Greta iväg och hämtade William på jobbet vid 18:00 och nu väntar vi på att cannelonin ska bli klar. Det blir fredag redan ikväll eftersom William är ledig hela helgen nu. Åh så skönt! :-)

Några ord om kärlek.

Under en promenad förra veckan funderade jag över det här med kärlek och kom fram till följande:

Jag längtar inte längre efter imorgon.
Och nu måste du som läser hänga med i förklaringen, för jag vet att ovanstående kan låta lite konstigt :P

Vi är ständigt på väg någonstans, oavsett om det gäller karriär eller privatliv, fysik eller ekonomi osv. Det är ingen slump att mindfulnessträning kommit upp på agendan här i västvärlden så som vi håller på och jagar imorgon, problemet med att jaga morgondagen är att man inte har en suck i världen att komma ikapp! Ändå fortsätter vi jaga och jaga. Men helt plötsligt jagar jag inte längre. Jag har allt jag behöver och så mycket mer i mitt liv och det är absolut inget fel med att vara nöjd. Nöjd är inte lika med att stangera, som jag kanske fått för mig tidigare. Och fatta vad skönt det här är!

Här är några saker jag är nöjd med:

- Min familj. William, Greta, mamma, pappa, systrar och syskonbarn.
- Min "svärfamilj".
- Mina vänner, de två allra bästaste och äldsta (nej, de är inte äldre än mig men vi har känt varann ett tag) nere i stockholm, de som håller kontakten uppe via facebook, de från piteåtiden samt de jag får förmånen att börja lära känna mer och mer här i umeåtrakten.
- Min ekonomi. Från att ha varit fröken "ligga sömnlös på nätterna med ekonomisk ångest" tycker jag att ekonomin ser otroligt ljus ut och jag har inte oroat mig en enda gång över ekonomin på...ja, väldigt länge faktiskt.
- Mitt hem. Jag bor med världens bästa fästman och en underbar dotter och vi har det kanske inte helt färdigt överallt här hemma men jag trivs och njuter och känner lugn i lägenheten.
- Min kropp och hälsa. Jag känner mig stark och vacker och litar på min hälsa, att den är god och att den blir bättre av maten och vilan jag får in i min vardag. Jag vet även att kroppen kommer förändras när jag får börja träna kondition och styrka igen om några veckor men det estetiska är inte något mål jag har med att komma igång igen, jag vill bara få röra på mig och känna glädjen av att bli starkare och piggare.

Jag är som sagt nöjd :-)

Man kan kanske inte överleva på kärlek men man kommer väldigt långt för av ovanstående så är det familjen och vännerna som får mitt lyckohjul att snurra och ger mig känslan av att vara nöjd precis där jag är, precis just nu.

Okej, jag måste bara bjuda på den här:


It's a messy job but someone's gotta do it! :-)

Man skulle även kunna leka en lek: "Gissa bröstet". Dvs vilket bröst står som nummer ett i amningskön för tillfället? :P


BVC

Idag fick jag lära mig att det är fullständigt normalt runt 6-8 veckorsåldern att det är mycket magknip och så hos bebisen eftersom det händer mycket med tarmarna då. Så det är med andra ord inga konstigheter att Greta grymtar järnet under morgontimmarna, från sista nattamningen (omkring 4-5) till gryningens inbrott och uppbrott (runt 8) vilket lämnar mig och William med väldigt få sömntimmar. Inatt var det så fjärde natten på raken och jag skämtar inte när jag säger att jag hade mjölksyra i musklerna när jag gick upp med henne och ammade under natten. Jag trodde jag skulle falla ihop och insåg att VILA måste upp på prioriteringslistan, därmed har VILA för tillfället knockat DAGLIG RASK PROMENAD I DAGSLJUS från förstaplatsen. Vi ställde även in Williams farbrors besök ikväll där även Williams farmor och Williams farbrors barn skulle följt med. Jag drömde att jag bad William ställa in det och insåg när jag vaknade (då jag trodde att jag hade sagt det till William på riktigt) att det nog var en väldigt bra idé att skjuta på det så man kan vila lite ikväll.

Greta är uppenbarligen i en tillväxtperiod (som vanligt, haha) och hade gått upp 405 gram (!!) och vuxit 1 cm sen förra veckans besök. Jag trodde inte mina ögon när vågen stannade på 4620 gram, jag som inte trodde mina ögon när vågen stannade på 4215 gram förra veckan, och så vidare... Chockad ska man tydligen bli varje vecka ;-) Det syns iallafall på henne att hon vuxit, äntligen har hon börjat få såna där härligt knubbiga bebisben! Nu sover hon iallafall fortfarande gott efter BVC-besöket men jag anar att det strax vankas amning på schemat. Då ska vi även börja med D-vitamindroppar som vi fick från BVC idag.


Middag

När man är vuxen får man faktiskt äta pannkakor till middag.

Gudmorsbesök!

I torsdags landade gudmorsan Ella här i Umeå och hon stannade ända till i lördags! Ja, det är faktiskt "ända till" eftersom vi ses så sällan och det var längesen vi hade sån här kvalitetstid tillsammans. Hon fick mysa mycket med Greta och skämde bort Greta med fantastiska presenter från henne, gudmormor och gudmors syster. Bilder kommer! Och jag fick också mysa med Ella vilket jag verkligen behövde. Som vanligt dök vi in på djupa samtal om livet, beteenden, vanor och ovanor, livsmål och annat som måste ventileras för att man ska kunna funka som människa. Iallafall vi.

Bägge kvällarna skämde vi dessutom bort oss allihop här hemma med god hämtmat och därmed noll matlagning, inte något som kan bli en vana (tyvärr) eftersom pengarna behöver gå till annat ibland också men det var helt klart värt det! Och vad snackar jag om pengar för egentligen, Ella bjöd ju faktiskt mig och William på maten den ena av kvällarna...

Greta verkade tycka gudmor är en riktigt schysst typ och det bådar ju gott inför framtiden! :-)

Lite bilder från mormors kamera

Här är lite bilder Gretas mormor tog i söndags morse innan de for tillbaka till Åkersberga:












Vilken fantastisk start på dagen! + BVC

Idag kom Emmelie förbi och fikade på förmiddagen, hela morgonen var väldigt lugn och harmonisk och Greta var nöjd med livet igen efter allt magtjorv hon hade under morgontimmarna. "Snöovädret" som dragit upp hit efter att ha besökt södra sverige (där det verkar benämnas "snökaos" men enligt oss här uppe mer visar sig vara "ett klassiskt snöväder med lite blåst") har bidragit till att snöa igen våra vardagsrumsfönster så jag passade på att tända lite ljus för att kompensera för den förlorade förmiddagssolen som annars brukar ta sig in den vägen. Sen återupptäckte jag Billie Holiday och njöt av att ha lungn och ro. Jag tycker absolut att förmiddagsfika med Emmelie borde vara en tradition, det var härligt att få inviga myshörnan i vardagsrummet med en kopp kaffe, kardemummalängd och bra sällskap. Ni vet sånt där sällskap då det är okej att man sitter och pumpar brösten när personen kommer? :-) Skönt att ha en sittplats också som inte bara kretsar kring tv:n (även om man kan se den därifrån om man vill...).

Sen var det dags för veckans BVC-besök. Jag valde bort barnvagnskörning på oplogad gångväg, tackade högre makter (a.k.a. mamma och pappa) för de sprillans nya Nokian Hakkapeliitta 7-dubbdäcken och tog helt enkelt bilen till vårdcentralen som i normalt väglag ligger ca. 10 minuters promenad härifrån.

Greta hade gått upp 335 gram och vuxit 1,5 cm på längden, så nu väger hon 4215 gram och mäter 54 cm. Stortjejen! Det märks att hon är över ett kilo tyngre än när hon föddes och 5 cm längre, benen når numera nästan över armstöden när man ammar och hon är så himla söt med sina plufskinder! :-)


Myshörnan.


Nöjd tjej sover vidare efter (uttröttande?) BVC-besök.


Utanför. Stanna inne-dag med andra ord :-)

Umgänge





Greta har förvisso ätit upp mina bröstvårtor inatt med sina täta amningsönskemål men jag älskar henne oändligt. Det finns ju pump ;-)

Underbara måndag!

Den här måndagen har varit fantastisk! Det är något med det här föräldrarskapet och den här föräldrarledigheten som är väldigt bra för mig tror jag - mitt ego är inlåst i en jordkällare någonstans i typ Polen och allt vad prestation betyder har helt tappat mening. Tiden går ibland och står still ibland, dagarna följer en rytm som för mig är väldigt ovan men otroligt skön. Idag har jag dessutom varit rätt så utvilad och det bidrog nog starkt till energin jag hade på min eftermiddagspromenad som gjorde att det blev mer utav en powerwalk i skog och mark. Strålande sol och bitande kyla gör vilken promenad som helst till en höjdare och visst ser man som friskast ut när man kommer in igen med rödrosiga kinder?

Jag har skickat in massa Greta-bilder på framkallning (eller "utskrift på fotopapper" som det heter nuförtiden när vi snackar digitalkameror, men visst klingar "framkallning" lite bättre?) så jag ska kunna ta tag i det där första året-albumet jag lovat mig själv att fixa. Det är ändå något speciellt med att faktiskt kunna ta fram ett fotoalbum och bläddra i det, jag vet att många håller med mig och jag vet att lika många haft ambitionen att framkalla bilder utan att det blivit av, precis som jag många gånger tidigare. Men Greta har en tendens att ordna upp prioriteringarna, så nu väntar jag på 260 bilder som ska in i album samt skänkas bort till nära och kära :-)

Nu ligger hon och snusar i bärsjalen och jag väntar på att William ska komma hem från jobbet. Allt är fridfullt och jag ska bara ta det riktigt, riktigt lugnt resten av kvällen.

Greta, fyra veckor!

Igår fyllde Greta fyra veckor! Det känns helt fantastiskt märkligt att det redan gått fyra veckor, samtidigt känns det fantastiskt märkligt att det bara gått fyra veckor sen hon kom ut till den här världen. Den 9:e blir hon en hel månad :-)


Greta, typ tre minuter gammal.


Greta, fyra veckor gammal.

Bilder från helgen


Greta somnade skönt i morfars trygga famn...


...och sov vidare hos mormor...


William fick en fin pappapresent.


Pappa provar Williams senaste gitarr.


Jag, mamma och Greta!




En sån liten hand :-)


Mamma och pappa testar vår nya sittplats i vardagsrummet. Fotpall är kung.


På lördagen kom mamma och pappa med matingredienser för ett helt kompani! Det blev musik...


...relaxande...


...och matlagning.

På eftermiddagen var det dags för promenad:

...och har du inte gjort det redan kan du ju kolla in videon från inlägget nedan!

Jag kan informera om att det numera bor typ fyra västerbottenspajer, åtta förberedda pizzabottnar med tomatsås och en hel låda hembakt bröd i vår frys. Jag kommer med andra ord inte svälta på dagarna här hemma, fantastiskt! :-)

Video från vår kökslördag :-)

Mamma och pappa var ju som bekant på besök i helgen och vi hade en fantastisk lördag. Särskilt förmiddagen i köket med sång, matlagning och mys var en höjdare! Här kommer en liten video från det (då får ni se lite hur lägenheten blivit också):


Vagga din spjälsäng

Har nu gjort en beställning på ett par såna här:

 

Medar som man fäster med kardborre på spjälsängsfötterna så man kan vagga spjälsängen. Ska bli spännande att testa vad lilltjorven säger om det. Recension kommer :-)


Lycklig.

Jag är otroligt lycklig. Mer uppdatering från den här underbara lördagen kommer, men jag har världens bästa föräldrar och världens bästa familj helt enkelt :-)

AAaaaah! :-)

ÄNTLIGEN har mamma och pappa fått träffa Greta! Vi har även fått upp möblerna de tog med sig från IKEA så nu har vi världens mysigaste vardagsrum med hög umgängesfaktor :-)
Jag hoppas stort på lite mer sömn i natt än igår, imorgon ska nämligen jag och mamma baka västerbottenspaj. Inte en, inte två utan fyra stycken ska det bli. Hon har förberett allt så jag ska ha att frysa in sen, hon är nog lite orolig över mitt matintag och det tyvärr med rätta. Men jag har blivit bättre på att få i mig fler lagade mål mat per dag nu än första veckan efter att vi kom hem från BB då det där med mat var helt kört och aptiten låg nere på botten. Men då underlättar det ju helt klart att ha lite paj i frysen... ;-)

Nu ska jag ta och göra mig iordning och se om man kan få sova en stund innan fröken matvrak vaknar... Godnatt!



...förresten ska jag läsa Ellas kommentar till förra inlägget en gång till...

Mormor och morfar på väg!

Snart är de här, mamma och pappa eller Gretas mormor och morfar, ända från Åkersberga :-)
De har även svängt förbi IKEA i sundsvall och shoppat lite åt oss, sånt vi inte kunde beställa på nätet.

I natt sov Greta inte så himla lätt, först skulle hon ammas i två timmar mellan 23-01 (fullkomligt okristlig tid) och jag provade att ligga och amma henne vilket funkade fantastiskt i början! Tyvärr avtog skimret efter ett tag då hon blev fruktansvärt förbannad över att tappa bröstet och nästan för frustrerad för att klara av att hitta tillbaka till det igen. Så då fick jag snällt sätta mig upp med henne den andra timmen, vi ska helt klart fortsätta öva på liggtekniken så den sitter för det var störtskönt när det funkade i början. När klockan var typ 01:15 somnade hon i spjälsängen och jag somnade som en stock med två dränerade bröst som hängde som hundöron och kl.02:00 var det matdags igen. Hurra. Jag kände mig som den sämsta mamman i världen som blev irriterad på att mitt barn var hungrigt men det var nog en fullkomligt naturlig känsla ändå den tiden på dygnet... Klockan 03:00 somnade hon igen och kl.05:00 var det matdags för sista gången den natten. Däremellan hade William tagit hand om henne då hon hade svårt att komma till ro i spjälsängen, vår madrass är lite för mjuk för att det ska vara helt säkert att ha henne i sängen så nu kör vi operation Spjälsäng Är Toppen! och hon har sovit en del middag i den idag också.

Sen är det ju lustigt, för så fort morgonen kommer, hur trött jag än varit under natten, så blir livet toppen igen! Det räcker med att kasta en blick på den där underbara fian som ligger där, vaken eller sömnig, så smälter hjärtat och allt blir underbart på en gång! Det är ju alltid en tröst när man kliver upp där mitt i natten...

På förmiddagen fick vi besök av målaren Björn som tapetserade vår lägenhet veckorna innan Greta kom, en trevlig typ som även är musiker och som vi kom väldigt bra överens med. Han jobbar fortfarande här på vår gård så William bjöd in honom till oss. Vi drack kaffe och snackade lite skit, och han fick förstås gosa med Greta också. :-)

I eftermiddags drog vi till Rusta och köpte några mattor och gardiner. Vardagsrummet blir så himla mysigt och sovrummet fick ett lyft med gardinerna. Skönt också att det är lite insynsskyddat där nu även på dagtid eftersom vi bor på bottenvåningen. Jag ska lägga upp lite före- och efterbilder på lägenheten så ni får se skillnaden med nya tapeter och golv, det är en betydligt fräschare lägenhet nu än det var i augusti när vi flyttade in.

Nu blir det snart pasta carbonara som William står och lagar i denna stund, fast med kalkonbacon eftersom jag inte äter vanlig bacon. Gott!

Vaken tjej och lite från veckan

Greta har börjat vara vaken mer och mer och det är så himla roligt att se hur hennes nyfikna blick undersöker varenda vrå som kan undersökas och hur hon lyssnar intensivt när man pratar med henne! Jag tycker personligen att det är hur mysigt som helst att prata med henne om allt möjligt, idag har hon till exempel fått en ingående beskrivning i hur man gör kaffe (även om jag hoppas hon väntar länge med att sätta igång med kaffedrickande). Förresten blir man grym på att göra saker med en hand, jag har insett vilka begränsningar man ger sig själv genom att tro att man är beroende av två händer och armar för att klara av något så enkelt som att just sätta igång kaffe. Finns viljan klarar man allt och gäller det kaffe finns verkligen viljan där, det är ett som är säkert ;-)





Det ska erkännas att det varit lite jobbigt med sömnen den här veckan. Greta växer ju så det knakar, det gör ju bebisar och allt är normalt fast som nybliven förälder kommer de här snabba förändringarna lite som en chock. Till exempel händer det nu att Greta äter, äter och äter för att sedan spy upp ALLT och då förstås bli vrålhungrig igen och så är det bara att börja om från början. Det går väl an dagtid men när det händer runt kl. 23-24 när man bara vill gå och lägga sig inför amningen som brukar infalla runt 02:00 är det inte helt lätt att behålla den glada energin. Men det är rätt enkelt egentligen, man vill ju ha en mätt och nöjd bebis och man behöver väl inte amma med ett leende varenda gång... En annan grej som kommit i samband med det här är väl typ magknip då Greta grymtar, pustar och frustar för att få ut allt som ska ut. Det har också resulterat i mindre sömn än vanligt för såväl henne som mig på nätterna i början av veckan.

Sen gjorde stackars William ett stort misstag i måndags morse, han tog flingor och mjölk till frukost. Okej, det låter kanske inte så allvarligt men vad det innebar var att han tog den sista mjölken till sina flingor precis då jag ammat och grejat med morgonbestyr och var redo för att få i mig dagens första kopp kaffe. Man kan säga att tanken på den kaffekoppen var det som fick mig att hålla mig igång överhuvudtaget... Men det var ju inte Williams fel, eller det var det ju men han visste ju inte hur beroende jag blivit av morgonkaffet, haha. När han tar pappaledigt kommer han ju förstå så det ger sig ;-)

Det låter nog som att jag dricker kopiösa mängder kaffe men det gör jag faktiskt inte, som mest blir det kanske tre koppar på en dag men det är maxkonsumtion för mig annars börjar tandköttet klia. Jag skämtar inte, det börjar verkligen klia, när jag gick tredje året på musikhögskolan drack jag typ 4-6 koppar kaffe om dagen ett tag och då hände det flera gånger att jag fick ta tandtråd bara för att få klia mitt tandkött...

I tisdags var vi i Bygdeå på middag hos Parre, Emmelie och deras gullungar William och Måns. Vi åt god mat och umgicks, det var hur mysigt som helst! William och Måns är så himla söta med Greta, det märks verkligen att de
är bebiskära :-) Det är så skönt när man är hos vänner som man känner att man kan vara sig själv hos och komma som man är. Jag och Emmelie har bestämt att vi ska julpyssla med Måns och William någon helg (ja, och Greta då fast jag tvivlar på att hon kommer vara så produktiv än, haha) och det ska verkligen bli jättemysigt. Jag behöver väcka mina pysselgener lite och Emmelie är helt rätt person att ha i närheten då, särskilt i kombination med kreativa barn har jag en känsla av :D
Ni kan förresten gå in på Emmelies blogg här!

När Greta vaknat till liv och ätit ska jag och William ta en promenad med barnvagnen ner på stan, det är strålande sol ute än så länge och det ska bli mysigt att komma ut en sväng. Men än så länge befinner sig Greta i den här positionen även om hon börjar vakna till liv lite nu:



BVC

Sömnbristen har tagit över och jag har inte orkat sätta mig ner och blogga på ett par dagar. Fullständigt normalt alltså ;-)

Igår var vi på BVC igen, Greta väger nu 3880 gram och är 52,5 cm lång! Nära fyra kilo nu, duktiga tjejen :-) Efter BVC-besöket promenerade vi ner på stan via Gammlia och efter mitt expressbesök på nordea tog vi bussen hem igen. När vi kom hem sov Greta som en stock fast mitt ena bröst var sprängfyllt och tyckte hon borde vaknat direkt när vi kom hem för att äta. Men Greta låg i godan ro och sov, drömde verkade det som också eftersom armarna sprattlade som tusan... Så här såg det ut:




Vet inte vad som tog åt Greta igår för hon sov som en stock på kvällen och hoppade över sin vanliga "innan mamma får gå och lägga sig ska jag äta jättelänge gärna omkring midnatt"-amning. Hon sov från strax efter åtta på kvällen till strax efter ett, längsta sömnen hittills. Måste säga att det var rätt skönt att kunna gå och lägga sig vid halv tolv och sova ett tag istället för att sätta sig och amma den tiden. ;-)

RSS 2.0