Greta äter inte grönsaker

Det senaste:

- Jag gillar inte broccoli för stora barn gillar inte broccoli!
-  Nähä, vad gillar stora barn då?
- Morötter och...och...all annan mat!

Eller den här:
- jag gillar inte grönsaker för det gör inte stora barn!

Vad gör man då som förälder? Det ska jag tala om! Man låter bli att berätta vad som gör monstersoppan grön
(broccoli), monstersmoothien grön (spenat och avokado), varför ketchup är röd (den här kan ni, men ja, tomat) och att pastasåsen innehåller såväl tomat som lök och basilika. Vi berättar inte heller att majssoppan (slätmixad) innehåller majs eller att potatis- och purjolökssoppa innehåller en rätt så stor del purjolök. Det är lika bra att inte säga något om svampen i risotton heller. 

Tungt att ungen vägrar grönsaker, verkligen.

Sigrid 4 månader


Härom veckan låg Sigrid i hårdträning!

Ni ser ju målmedvetenheten!
För fyra dagar sen såg det plötsligt ut så här:...och idag vände hon sig snabbt och ljudlöst när hon låg på skötbordet. Hon släckte till och med badrumslampan i farten.

Mina bästa föräldrartips, del 1

Jag borde egentligen sova nu men jag slumrade till vid läggning och åt sen ett paket singoalla framför Cityakuten, säsong 1, så jag är rätt pigg. 

Det är väldigt lätt att saker om föräldraskap tolkas som pekpinnar eller ett automatiskt "så här gör jag, så det du gör är fel". Så ska det förstås inte vara! Så det här är lite att glädjas eller förfasas över, kommentera gärna olikheter eller likheter över din syn på föräldraskapet!

Samsov!
Vem vill egentligen behöva resa sig upp ur sängen mitt i natten? Bunta ihop alla sängar ni kan få plats med om möjligt, släng in en extramadrass på golvet nånstans eller hitta på nån annan fiffig lösning för de nätter då det kan bli lite trångt i bingen. (Tänk på att uppfylla kriterierna för säker samsovning)

Om möjligt - amma
Det är en dag före jul. Du är och storhandlar med din treåring och din lilla bebis. Lagom till mejerihörnan hör du det välbekanta "snart är det kört"-klunkandet från bebisen i vagnen. Vad gör du? Sätt dig och amma! En riktig butik (T.ex. Coop forum på ersboda i Umeå) har två fåtöljer i anslutning till ett stort akvarium med hitta Nemo-fiskar och ett par skärmar med fruktspel för kidsen mitt i butiken. Genialt. Annars kan man luta sig mot närmaste hyllsektion. Du behöver heller aldrig undra om ditt barn är törstigt under en varm sommardag eller om hen får i sig vätska när hen blir magsjuk. När andra skakar flaskor lyssnar du på det kluckande ljudet från nån som är halvvägs genom måltiden. I could go on!

Skippa vällingen!
Oavsett om du ammar eller ger ersättning kan du skippa vällingen. Ersättning och amning är mycket bättre att fortsätta med än att av nån uråldrig anledning börja med välling, och det finns massvis med varianter på kvällsfika att ge istället för välling om det är just kvällsmålet man är
orolig för. Titta runt i affären, visst finns det råvaror som ser trevligare ut än alla dessa miljöbovar till förpackningar som välling är?

Mata inte barnet!
Det finns väl inget mysigare än att få dela en måltid? Så varför ägna stunden åt att tuffa tåg eller flyga flygplan med mat in i ditt barns mun? Har du någon gång smakat något samtidigt som en person sitter mittemot och stirrar stint på dig för att se hur du reagerar eftersom hen är så angelägen om att du ska tycka om det du smakar? Var det en angenäm upplevelse? Ät din mat medan den är varm istället, och låt ditt barn få utforska sin mat själv samtidigt som hen kan observera dig och så småningom snappa upp det här med bestick och bordsskick. Se till att barnet kan sitta själv utan problem först (6 månader) och ge riktigt mjuka grejer i början. T.ex en bit av en bukett kokt broccoli. Googla BLW och hitta mer tips!


 

RSS 2.0