Mammakroppen!


- Ytterst lämplig som kudde och sömnpiller för folk och fä.

Vissen storasyster

Utanför fönstret tar Ivar i så gott det går. Är det inte intressant att det knappt hörs alls från blåsten och regnet när en befinner sig i originaldelen av huset (1910), medan det viner som tusan när en sitter i vardagsrummet (utbyggt 1991)?

Greta är förkyld sen i måndags kväll. I tisdags hade hon 37,7 i feber och i övrigt är hon hostig och rejält hes. I förmiddags var hon piggare till sättet och hade mer gnista i ögonen, men under eftermiddagen blev hon sämre och hade 38,7 när jag tempade henne senaste gången innan hon somnade vid 18-snåret. Snuttan, det är inte mycket som värker så som när ens barn är sjuk.

Lillasyster sympatisover, jag hoppas hon klarar sig. Efter kvällens två avsnitt av the walking dead känner jag ändå att en förkylning och lite feber är lindrigt i jämförelse...

Systrar

 
Gretas första möte med Sigrid, då ca 7 timmar gammal, på kvällen 23/8-2013 på BB i Umeå.
 
Första gången Greta mötte Sigrid var liksom magisk. Tänk att det var så självklart för Greta att bara hoppa upp i sängen så fort hon kom in i vårt rum på BB. William fick ta av henne jackan i farten för Greta var så beslutsam. Sen satt vi där i sjukhussängen, jag och mina två döttrar. Greta klappade på sin lillasyster och fick sen amma lite. Efter det slog vi på lite bolibompa på tv:n och bara hängde en stund innan det var dags för Greta att fara hem med sin pappa över natten. Dagen efter kom de på besök igen på förmiddagen, och jag bestämde mig för att åka hem samma eftermiddag fast jag egentligen tänkt stanna två dygn efter förlossningen. Men som jag längtade hem alltså. När vi kom hem var jag helt slut men det kändes så mycket naturligare att befinna sig på hemmaplan än ensam med Sigrid på BB. Vi tog till och med hem hunden, som övernattat hos svärföräldrarna, samma kväll.
 
För oss var det väldigt viktigt att Greta var en del av vår bubbla, därför var hon hemma från dagis de två veckorna William var hemma från jobbet. Så grodde vi in oss där hemma och lärde känna vår nya familjemedlem. De två veckorna kommer jag alltid minnas.
 
 
 
 
 
 
 
 

Bikramyoga

Kommunen och Vintern™ hälsar dig välkommen på bikramyoga!

Var: hallen på Ditt barns förskola
När: vid lämning och hämtning, säkraste kortet vid hämtning
Förutsättningar: alla kan delta, gärna efter att ha pulsat två kilometer i oplogad snö på väg till förskolan. Behåll sedan jacka, mössa, halsduk, täckbyxor och skot på samt låt den sovande bebin sova kvar i sjalen på magen.
Pris: Se barnomsorgstaxan i din kommun.

OBS! Kom ihåg att hålla humöret uppe även när överraskningar (blöjbyte, plötsligt pratsam personal eller liknande) dyker upp samtidigt som åttiogradig ånga stiger upp från halslinningen på din marginellt neddragna dragkedja på jackan. Tänk på bikramyogans fysiska och mentala vinster, le och tala lugnt till ditt barn.

Bra att ha: ett torrt ombyte "all through" som väntar innanför dörren där hemma. För hem kommer ni, även om det inte känns så under de sju till femton minuter passet håller på.

Inställda pass: de dagar barnen är ute och leker vid hämtning!

Ligger vaken 04:18...

...och det är ju ingen hit direkt. På framsidan ammar Sigrid och på baksidan snarkar Greta som jag anar kommer vakna vrålförkyld om ett par timmar. I bädden nedanför fotändan snarkar vovven och i Gretas säng bredvid dubbelsängen ligger min man och sover. Jag vet inte vad jag vill med det här mer än att konstatera att livet visst är rätt ok ändå.

Andra advent


Ska ta mig upp från det här myset och göra mig och barnen iordning för kalas i Vännäsby. 

Kvinna! Du har rätt att äta vad tusan du vill!

Är det något jag spyr galla på är det att vi kvinnor så tidigt lär varandra att vi ska vara minimala mängden mat eller skräp vi stoppar i munnen. Om vi tar flera portioner eller en till chokladbit ska vi gärna ha en anledning till det. Vem har inte varit delaktig i Den Systerliga Syndens Blick med medföljande dialog:

- Alltså, jag bara måste ta en bit till av den där tårtan.
- Ja men gör det, jag ska nog också ha faktiskt. Lite har man väl rätt att unna sig, tihi!
- Verkligen. Det är ju ändå helg!

...och så vidare.

Jag som så länge jag kan minnas alltid tar minst två gånger av maten och som älskar allt som är sött håller på att vänja mig av med såna här fasoner. Inte det ätbara alltså, utan kommentarerna vi kvinnor gör varann otjänsten att slänga ur oss för att rättfärdiga att vi äter.

 Jag har ingen skyldighet gentemot någon annan att förklara för någon att jag har rätt till en enorm portion mat eller tre tårtbitar av anledningar som att jag tagit en långpromenad, ammar två barn eller att det faktiskt är helg. Jag kan och bör lägga av att upprätthålla detta gentemot mig själv och mina medsystrar, samt sluta lära mina döttrar att det är lika med synd om vi älskar kladdkaka så mycket att smeten råkar slinka ner i magen innan den slinker in i ugnen. Inte heller måste vi missbruka ordet "unna". "Det har du rätt att unna dig tycker jag", eller "jag tror jag ska unna mig en bearnaisesås till pizzan ikväll". Vi måste inte förklara för folk att vi tagit så stor portion mat för "att det mesta är sallad" eller "att jag tränar massor nu". Nej, om någon skulle vara tillräckligt dum för att kommentera är det väl bara att sluta tolka det negativt och istället förklara att en är hungrig? 

Nu kommer matmånaden som börjar med julbordsrecept och slutar med feta löp om dieter. Stå emot, håll tyst och ta en portion till om du är sugen.

RSS 2.0