Jag är inte vegetarian...

...även om jag kallat mig det en lång tid. Jag slutade äta kött och fisk/skaldjur för elva år sen, när jag var 16. Ett år senare saknade jag sushi så jag höll på att avlida så det var bara att sätta igång med fisk och skaldjur igen. För ett par, tre år sen började jag äta kyckling för att jag saknade det så mycket, smaken, konsistensen och allt det. Samtidigt hade jag ruskigt dåligt samvete över att jag åt det eftersom kyckling säljs för skampriser och i skammängder och det mesta är skamkvalitet. Ja, skamligt med kyckling helt enkelt. Så senaste året bestämde jag att vi bara skulle köpa ekologisk kyckling. Eftersom den kostar 95 kr/kg och oftast väger kring 2000 gram så blir det en redig kyckling i ugn när det väl händer, men det är betydligt sällsyntare med kycklingmiddagar här hemma, vi är verkligen inte gjorda av pengar. Skitbra tycker jag, för när jag äter den där kycklingen är den uppvuxen och sedan lagad med så sjukt mycket kärlek att det räcker förmånga veckor framöver.

Så nej, jag är inte vegetarian. Men jag äter mestadels vegetariskt och numera även väldigt mycket veganskt eftersom jag mår så himla bra när jag skurit ner på mejeriprodukterna. Och jag äter inget rött kött överhuvudtaget. "Men älg är ju bra kött, det borde du ju kunna äta!", säger svärmor (jägaren i familjen) som delar mitt vurmande för närproducerat och ekologiskt, när de andra sitter och äter älgkött till middag. Och ja, visst skulle jag kunna äta vilt. Jag skulle även kunna äta det nötkött som mina svärföräldrar föder upp eftersom de är uppfödare av KRAV-nötkreatur. Det känns skönt att jag kan stå och göra pannbiffar åt min man och dotter av kött från glada, betande djur faktiskt och jag skulle absolut kunna äta det som sagt, men jag är inte sugen. Jag känner inget som helst behov eller smaksug av rött kött även om jag tyckte det var fantastiskt gott när jag åt det. Men när jag ätit den där glada eko-kycklingen är jag så nära köttkoma jag kan komma med min kosthållning, och då vill jag tillbaka till linser och broccoli några dagar framöver igen. Faktiskt.

Det är en vana, absolut. Och jag är inget fan av quornprodukter eller hälsans kök, eftersom jag inte är något fan av tillsatser och dessa produkter är fullproppade av dem. Men vegetarisk eller vegansk mat, lagad från grunden, är så otroligt god att äta så varför skulle jag sakna älgstek? Men jag är glad att Greta oftast får riktigt bra mat här hemma, toppenkött när det väl blir kött och superb veggomat när det bjuds på det. Självklart slinker makaroner och köttbullar från luktaprutt-förpackning ner även i det här hushållet men det är så sällan att jag inte behöver fokusera på det i det här inlägget.

Kommentarer

Hej! Skriv gärna något här:

Jag heter:
Kom ihåg mig!

Min e-postadress är: (kommer inte visas på bloggen)

URL/Bloggadress:

Det här är min hälsning:

Trackback
RSS 2.0