Livet.

Vem sa att det var enkelspårigt?

Vad är egentligen det här vi kallar egenskaper? Ni vet; hos en vän, hos oss själva eller hos någon vi inte känner än. Vad är det som gör att vi tycker den här människan verkar vara så himla reko liksom?

Om vi skulle utgå ifrån att vi människor är ett, att vi hör samman allihop, så blir det kanske lättare (eller krångligare?) att försöka förstå. Då behöver vi inte förklara med ord vad det är som gör att den här människan är så betydelsefull för oss, det räcker med att känna vad den här människan gör med mig som person. Hur personen får mig att må, vem jag är runt personen i fråga och om jag känner kontakt med personen även när vi inte är tillsammans fysikt.

En standardfråga vi får och ställer till andra många gånger är "Om du fick beskriva dina främsta egenskaper med tre ord, vilka skulle det vara?"

Det är en fullständigt meningslös fråga om man vill få veta personens styrkor, men det kan avslöja en del om hur personen ser på sig själv eller vilken förmåga denne har att känna in miljön och kamoflera sig för att ge de svar frågeställaren verkar vilja höra.

Jag kan ta mig själv som exempel. Jag skulle kunna svara ansvarsfull, positiv och envis. Dessa tre egenskaper skulle i ett annat sammanhang kunna vara mina sämsta egenskaper, eller åtminstone mitt sämsta svar. Jag skulle kunna svara initiativrik, ambitiös och snäll. Jag skulle också kunna svara rak, ärlig och bestämd. Men det finns ett par problem med de här svaren.

1. Vem som helst kan passa in på flera av de egenskaperna.
2. Jag börjar tro egenskaper är en myt.

Vet vi egentligen vad människor i vår närhet älskar med oss? Fråga, men var beredd på att svaren kanske inte blir de sidor hos oss som vi själva skulle svara. Går du runt med en livspartner som du älskar för att "hon är så underbart bra på att ha många bollar i luften", eller säger du någonsin "alltså, du kommer verkligen gilla XXX. Vi har varit kompisar i flera år  och han är verkligen en härlig person för han är så himla ambitiös!".

Eller det här med ordet "snäll". Tänk på tre personer som står dig närmst. Är någon av dessa så betydelsefull i ditt liv för att ordet du får upp i huvudet när du tänker på honom/henne är "snäll"?

Ja, det var lite kvällstankar det.

Kommentarer
Postat av: Carina

hej gumman!!



Gud vad härligt det ser ut att vara i USA!

För andra är det blott en dröm, lyllos ;)

Har blogg jag med!

Hoppas att det är bra med dig!

Ta hand om dig! kramar från "barndomen"

2009-02-09 @ 07:15:11
URL: http://ninnaw.blogg.se/

Hej! Skriv gärna något här:

Jag heter:
Kom ihåg mig!

Min e-postadress är: (kommer inte visas på bloggen)

URL/Bloggadress:

Det här är min hälsning:

Trackback
RSS 2.0