Angående mjölkprodukter

Det har nu gått en månad sen jag läste Höstlyckas inlägg Ett bittert manifest. I inlägget länkar hon till en föreläsning jag tittade på, Udderly amazing. Efter att ha sett den var det inte särskilt svårt att bestämma mig för att det här med mejeriprodukter kan jag tacka nej till.

Och tänk så lustigt! Helt plötsligt hade jag inte ont i magen längre. Jag som har ont i magen flera gånger om dagen annars. Och den där uppblåstheten som jag fascinerats av framför spegeln innan jag går och lägger mig, den där uppblåstheten som gör att jag ser ut att vara i nionde månaden, den är borta. Väck! Hmm. Och tänk, om jag tar en skvätt komjölk i kaffet eller i potatismoset så kommer allt tillbaka - med råge.

Jag har ju tidigare märkt att jag inte har ont i magen om jag dricker kaffet svart istället för med typ en deciliter mjölk som jag annars har i och jag har länge undvikit att dricka mjölk som dryck eftersom jag får ont i magen omedelbart efteråt. Det får mamma också så hon dricker inte heller mjölk. Kan det vara så att vi har någon slags laktosintolerans? Ja, för egen del kan jag ju svara att det verkar så.

Det märkliga (eller kanske inte?) är just att jag märker att om jag får i mig en gnutta mjölk nu så får jag så himla mycket värre symptom än tidigare när jag hade mjölk i kaffe och till gröt varje dag. Och det gör det ju så mycket lättare att låta bli. Så nu har jag Oatly's ekologiska havremjölk i kylskåpet och har det till gröten. Kaffet dricker jag svart för det mesta (har dock dragit ner på kaffet till förmån för te) eller med lite havremjölk om jag är sugen på det. Gårdagens spenatsås gjorde jag på en redning baserad på havremjölk och jag varvar påläggen på smörgåsen betydligt mer nu än tidigare då det var smör och ost som gällde (tapenade is da shit!).

För det är inte bara laktosen jag vill undvika, ser ni föreläsningen kommer ni förstå att jag även vill undvika mjölkprotein överhuvudtaget även om jag kan få i mig creme fraishe, smör, keso och ost utan att få ont i magen.

Jag är så himla glad över att inte ha ont i magen längre.

Kommentarer
Postat av: Familjen Toad

Vad skönt för dig! Jag har dragit ned på mjölkprodukter, men har inte märkt av något (än).

2011-10-06 @ 20:09:44
URL: http://audhumble.wordpress.com
Postat av: Hanna A

Helt superbra föreläsning jag blev alldeles uppslukad. Det som slår mig är hur livsmedelsverket fortfarande kan påstå att det är bra då det är mycket forskning som faktiskt bevisar just att det inte är någon naturlig del av vår kost. Man kan ju fråga sig vad människorna fick tag i komjölk för 50 0000 år sedan när alla djur sprang omkring hejvilt i världen. Jag är sedan länge helt övertyga om att det inte är ett naturligt livsmedel för oss. De enda gångerna magen är i kaos är när jag råkar få i mig mjölk. Jag kan bara nämna att ostprodukter har väldigt låga halter laktos då de är processade därför reagerar laktosintoleranta inte så mycket på det om man inte är supersuperkänslig. Hårdost har 0,01% laktos i sig. Om du gillar havremjölk finns de bra göra-själv recept, billigt och gott. And for the record, vetemjöl är någonting som har en liknande effekt som mjölk hos många, utan att man nödvändigtvis är glutenintolerant. Där finns det också diskussioner om hur "naturlig" del av vår kost det är.

2011-10-07 @ 16:20:50
URL: http://jagtack.wordpress.com
Postat av: Avanai

Jag försöker också dra ner på mjölk efter att ha sett den föreläsningen, men har inte hittat någon bra ersättning som funkar i matlagningen. Sojagrädde och havregrädde har så mycket tillsatser och det smakar fel...



Däremot kan jag tipsa om jättegod mandelmjölk som både jag och 1,5-åringen gillar! Mixa 2 dl mandel till nästan mjöl-konsistens. Häll i 7 dl vatten, en liten gnutta salt och en skvätt vaniljessens (eller lite riktig vanilj). Mixa på hög effekt ca 30-60 sekunder. Låt rinna av genom en saftduk eller liknande. Klart! Håller ca 3 dagar i kylskåp.

2011-10-10 @ 09:54:24
URL: http://www.avanai.se
Postat av: Linda

Hanna: Tack för din kommentar och för tipset om att göra egen havremjölk! Jag googlade och det var ju inte alls krångligt så nu ska här inhandlas glasbutelj istället för havremjölk :-)

Gluten är också en sån där sak som jag försöker välja bort då och då, just för att variera mer. Pannkakor blir jag till exempel helt kajko i magen av, oavsett om det är havre- eller komjölk i.



Avanai: jag håller med om det där med tillsatserna. Men en sås på mjölk gick jättebra att byta ut till havremjölk och där är det ju tillsatsfritt. Jag är inget stort fan av ersättningsprodukter annars, utan tänker att då gör jag hellre något helt annat i matväg. Så kan jag använda så "rena" produkter som möjligt när jag väl ska göra en gräddig potatisgratäng eller liknande.

Tack för tipset om mandelmjölk, det ska jag definitivt testa!

2011-10-10 @ 11:46:09
URL: http://niskalainen.blogg.se/

Hej! Skriv gärna något här:

Jag heter:
Kom ihåg mig!

Min e-postadress är: (kommer inte visas på bloggen)

URL/Bloggadress:

Det här är min hälsning:

Trackback
RSS 2.0