Sömn?

Den här veckan har Greta vaknat vid 05:00 varje morgon. Jag måste väl säga att jag tycker det är sådär. Första morgonen hon gjorde det hade hon somnat 16:30 kvällen innan och bara vaknat för att äta och bajsa typ så jag tänkte, naiv som jag är, att det var därför hon vaknade 05. Men sen har jag blivit påmind av att tiden hon vaknar på aldrig någonsin på något sätt hittills varit förknippad med tiden då hon "tagit natt" kvällen innan eller när hon tupplurat på dagen. Hittills har tiderna då hon vaknat förändrats med ca 1-1 1/2 timme tidigare per gång men jag hoppas det ändras åt andra hållet nästa gång... Till dess får jag helt enkelt vara noga med att sova när hon sover. Imorse tog William henne så jag fick sova vidare men det är inte det lättaste när man hör hennes överlyckliga jubel från rummet bredvid, hur trött man än är vill man liksom vara där då! :-) Strax före sju vaknade jag av hennes hungergnäll och tog och ammade henne. Kort efter det somnade hon och jag tog med henne och kröp ner under täcket. Vi sov till 10! Så nu känner jag mig som en ny människa.

Man märker hur olika syn människor har på det här med bebisar och sömn. För mig är det jätteviktigt att respektera hennes egen sömnrytm nu när hon är så liten (och i framtiden), hon ska ju utvecklas så himla mycket på kort tid och så länge hon somnar när hon är trött så får hon göra det. Som jag skrev ovan så hänger inte antalet tupplurar på dagarna eller när hon tagit dem eller när hon tar natt samman med hur natten ser ut och därför ser jag inte heller något problem med hennes sömn. Säkert finns det folk som tycker annorlunda (det vet jag att det finns), att barn behöver sova hela nätter från 6 månader, 4 månader, 3 månader, ja det finns alla variationer på detta, och att de behöver fasta tider för tupplurar under dagen samt fasta rutiner för läggningen. Jag har dock lite problem med den där tanken just nu (jag kan inte tala för framtiden eftersom det här är mitt första barn och jag inte har den erfarenheten än), det som skulle innebära t.ex. sova i vagnen kl.9:30 och kl.14 varje dag och sen bad, pyjamas, samma tre sånger på raken varje kväll inför läggningen som infaller samma tid varje kväll. Om vi ska bort då eller om familjens övriga planer ser annorlunda ut? Då har jag hellre en bebis som somnar varsomhelst, närsomhelst.

Men hur man ser på allt som har med ens bebis att göra har väldigt mycket att göra med hur barnet är samt hur föräldrarna är som människor. Erfarenheter och vad som känns bra för en själv är så viktiga ingredienser som gör att det egentligen ska vara helt omöjligt att kritisera andras föräldrarskap eftersom man inte har något som helst kött på benen att göra det. Men tips och att dela med sig av erfarenheter kan räcka för att öppna ens världsbild lite. Eller tala om hur man själv gör och vad man tycker är "rätt", för det är faktiskt rätt för en själv även om det kan vara helt fel för någon annan!

Kommentarer

Hej! Skriv gärna något här:

Jag heter:
Kom ihåg mig!

Min e-postadress är: (kommer inte visas på bloggen)

URL/Bloggadress:

Det här är min hälsning:

Trackback
RSS 2.0